« Ἡ δύναμή σου πέλαγο και ἡ θέλησή μου βράχος »
Δ. Σολωμός

«Δε θα γράφεις, όταν δεν έχεις κέφι χρυσό μου κορίτσι, ούτε όταν δεν έχεις τίποτα να πεις.

Δε θα ήταν καλό να βάλουμε στη ζωή μας καταναγκαστικά έργα, όσο μικρά και να ’ναι.»
Γ. Σεφέρης

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Οι γάμοι του ουρανού και της κόλασης

«Η Αντίθεση είναι η αληθινή Φιλία.»
W. Blake

Ο Επίκουρος ή κατά κόσμον Βαγγέλης είναι ο «Άγιος Βασίλης» των βιβλίων. Συχνά μέσω του blog του ανακοινώνει ότι στο τάδε μέρος θα αφήσει κάποια βιβλία κι όποιος θέλει μπορεί να περάσει να τα ξεφυλλίσει, να τα πάρει, να τα κρατήσει ή να τα δώσει με τη σειρά του σε άλλους. Εξάλλου αυτή είναι η λογική του BookCrossing.
Η αλήθεια είναι πως μόνο σκόρπιες πληροφορίες είχα για το σχετικό «κίνημα». Όταν ο Βαγγέλης πρότεινε να μου στείλει κάποιο βιβλίο ξαφνιάστηκα. Έπειτα στάθηκα αναποφάσιστη καθώς είμαι καχύποπτη για τις επαφές μέσω διαδικτύου. Τέλος πείστηκα αφού ζήτησα και τη συμβουλή ενός καλού φίλου που ξέρει από αυτά

Όταν το βιβλίο έφτασε στα χέρια μου ήμουν ενθουσιασμένη. Όχι τόσο για το όμορφο δώρο όσο για την ανιδιοτέλεια που υπάρχει ακόμη σε μερικούς ανθρώπους. Ακόμη αναρωτιέμαι πώς κάποιοι διατηρούν την ψυχή τους σε μια τέτοια εποχή όπου κυριαρχούν πολλά σκοτάδια στοιβαγμένα. Αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσκολα αποχωριζόμαστε τα πράγματά μας θα καταλάβει πόσο σημαντική ήταν η κίνηση του Βαγγέλη.

Προσωπικά, αν εξαιρέσω τα βιβλία που έχω χαρίσει στη βιβλιοθήκη του σχολείου κάποτε ή της πόλης πρόσφατα, σπάνια με θυμάμαι να χαρίζω ένα δικό μου βιβλίο σε κάποιον φίλο (σε άγνωστο δεν τίθεται θέμα). Αντίθετα, έχω δωρίσει πολλά καινούργια βιβλία. Επίσης, έχω δανείσει αρκετά με την ίδια πάντοτε αγωνία αν θα τα φροντίζει κι αν θα τα επιστρέψει. Η αδυναμία μου στα βιβλία καταντά εμμονική. Θεωρώ πως μπορώ να μοιραστώ όλα μου σχεδόν τα πράγματα με φίλους (μην ξεχνάτε πως έχω  δίδυμο αδερφό οπότε έχω μάθει να δίνω) εκτός από τα αγαπημένα μου βιβλία και τον υπολογιστή μου (εκτός αν τα έδινα στον Δίδυμο :D ). Πριν βιαστείτε να με κατακρίνετε, παραδέχομαι πως είμαι αδικαιολόγητη.
 ΠΑΡΕΚΒΑΣΗ: Η εικόνα των βιβλίων μου μέσα σε κουτιά το προηγούμενο καλοκαίρι της μετακόμισης μετά το τέλος των σπουδών, μου προκαλεί ακόμη πόνο στην ψυχή. Ευτυχώς όλα έφτασαν υγιή (!)

Ωστόσο, μετά από αυτή την κίνηση έχω βάλει κάτω την κοσμοθεωρία μου περί βιβλίων και προσπαθώ να την αναθεωρήσω. Είναι δύσκολο! Το παράδειγμα όμως του Βαγγέλη είναι αξιοζήλευτο κι άξιο προς μίμηση. Βαγγέλη ομολογώ δημόσια πως δε θα χαρίσω αυτό το βιβλίο αλλού γιατί θέλω να έχω κάτι να θυμάμαι από αυτή την πρώτη κίνηση. Ωστόσο, θα διαλέξω ένα από τα δικά μου, που είναι ακόμη πιο δύσκολο για μένα, και θα το χαρίσω σε κάποιον που θα το προσέχει και θα το φροντίζει. Εξάλλου τα βιβλία αναπνέουν. Στις σελίδες τους κρύβουν τις ανάσες όσων τα διάβασαν, όσων τα ξεφύλλισαν, εκείνων που τα επιμελήθηκαν κι αυτών που τα έγραψαν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ!

ΥΓ: Δε θέλησα να αναφερθώ στο όμορφο περιεχόμενο του βιβλίου γιατί ο σκοπός μου ήταν τα εστιάσω στην κίνηση.
ΥΓ2: Άραγε η νοοτροπία μας θα μας επέτρεπε μια (για αρχή) μικρή βιβλιοθήκη σαν της εικόνας σε κάθε πόλη;

9 σχόλια:

  1. Ειρήνη στην ψυχή μου, και δουλειά στα χέρια μου η ανάρτησή σου, Ειρήνη μου.
    Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση, θα γίνει ο επόμενος στόχος μου. Θα στήσω στο κέντρο της πόλης μια τόσο όμορφη βιβλιοθήκη σε ανάμνηση αυτής της χαράς.
    Της χαράς που προσφέρει η επικοινωνία ανάμεσα σε ανθρώπους που μοιράζονται κάτι περισσότερο από ένα βιβλίο.
    Την ιδέα της ελευθερίας.
    Μια ελευθερία που την κερδίζουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό.
    Κι έτσι, μπορούμε να φτάσουμε στο ύψιστο αγαθό να ζήσουμε σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία.
    Αυτή την χαρά, θα σου την χρωστώ.

    Υ.Σ. για το περιεχόμενο, θα περιμένω στην σελίδα του βιβλίου στο BookCrossing τα σχόλιά σου.
    Να είσαι καλά εσύ και όλοι όσοι αγαπάς. (Κυρίως το διδυμάκι σου. Έχω αδέλφια μικρότερα δίδυμους και γνωρίζω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι να πραγματοποιηθεί ο στόχος σου. Σκέφτηκα και γω να το προτείνω στους υπευθύνους της βιβλιοθήκης. Θα δούμε..

      Μόλις βρω λίγο χρόνο να είσαι σίγουρος πως θα το κάνω. Είμαι λίγο πιεσμένη γιατί τα παιδιά μου ετοιμάζονται για εξετάσεις..! φιλιά!!!

      Διαγραφή
    2. α! πώς είναι να έχεις μκρότερα αδέρφια δίδυμα; δεν ένιωσες λίγο εκτοπισμένος;

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα, Ειρήνη.
    Είδες; Καταλύτης ο Βαγγέλης. Μια και μόνη ενέργεια - αλλά και πίσω απ' αυτή ολόκληρη αντίληψη, στάση ζωής, δουλεμένη μέσα από ευαισθησίες και επίπονη δουλειά - είναι αρκετή για να σου φωτίσει μια γωνιά που μέχρι τώρα ήταν σκοτεινή στα μάτια σου.
    Κάτι τέτοιο είναι, φαντάζομαι, και το ύψιστο για (όλους αλλά κυρίως για) μας τους εκπαιδευτικούς. Αυτός ο αποφασιστικός φωτισμός σκοτεινών σημείων. Ακούγεται εύκολο, βλέπεις όμως πως δεν είναι. Πόση καλλιέργεια ψυχής πίσω απ' αυτό;

    Χαίρομαι που πείστηκες στην αρχική σου αναποφασιστικότητα ( και πώς όχι στην εποχή μας;), χαίρομαι που κινείς την ουσιαστική επικοινωνία και τη χαρά που γράφει πιο πάνω ο Επίκουρος.

    ( Με τη φωτογραφία σου φωτιές άναψες!! :-) )

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχεις δίκιο σε ό,τι λες Διονύση. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι εν τέλει!
      Έπαιξες και συ τον ρόλο σου σε αυτή τη γνωριμία εξάλλου!

      (χαχαχαχα μα δεν είναι υπέροχη; αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να διατηρηθεί στη χώρα μας!)
      φιλιά Δάσκαλε!

      Διαγραφή
  3. Δεν την ήξερα καν αυτη την πρωτοβουλία! Μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς την! χαίρομαι που μέσω στου μπλογκ ενημερώθηκες για αυτή την όμορφη πρωτοβουλία!

      καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. (Περιχαρής δηλώνω πως πλέον τα ανεπιθύμητα καλοδιατηρημένα βιβλία σας θα μπορούν να στεγαστούν σε χώρο μας στην άλλη άκρη της γης. Προσεχώς ανάρτηση στην Αγριμιώ προς βιβλιόφιλους καθώς προσπαθώ να ξεκινήσω την πρώτη μικρή ελληνική δανειστική βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης. Τρέμε κόσμε!! :-P ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ! Θα έρθω τα Χριστ/να και θα φέρω πίσω μαζί μου ό,τι συγκεντρώσω. Φιλιά πολλά πολλά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλς, θες να δεις κάτι;
    Μια πρώτη γεύση για το δικό μας σπίτι του βιβλίου.
    Σε λίγο καιρό, θα είμαι τελείως έτοιμο.
    Καλές διακοπές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλείται να σχολιάζετε με ευγένεια, παρρησία και ελληνικούς χαρακτήρες :) Ευχαριστώ!