« Ἡ δύναμή σου πέλαγο και ἡ θέλησή μου βράχος »
Δ. Σολωμός

«Δε θα γράφεις, όταν δεν έχεις κέφι χρυσό μου κορίτσι, ούτε όταν δεν έχεις τίποτα να πεις.

Δε θα ήταν καλό να βάλουμε στη ζωή μας καταναγκαστικά έργα, όσο μικρά και να ’ναι.»
Γ. Σεφέρης

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Μπερδεμένα μονοπάτια, καθαρά όνειρα

«Φτᾶσε ὅπου δέν μπορεῖς»
Ν. Καζαντζάκης


Όταν τα όνειρα μπερδεύονται μας βγάζουν σε δρόμους γοητευτικούς. Κι αν έχουμε λίγη όρεξη να αγωνιστούμε με πείσμα και πάθος τη στιγμή που μας φαίνεται ότι τίποτα δε μας ευχαριστεί τότε θα έρθει ο χρόνος φορτωμένος με τα μεράκια μας και θα τα τοποθετήσει όλα στην αγκαλιά μας. Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω...
Είναι ενδιαφέρον ή μάλλον προκλητικό να περπατάς σε οδούς που δεν είχες σχεδιάσει στον χάρτη σου. Κάποτε σε κατακλύζει ένα συναίσθημα για το οποίο δεν υπάρχουν λέξεις. Μια χαρά για την ανακάλυψή σου αυτή και μια αγωνία μήπως απομακρύνεσαι από το κέντρο σου.
Στην εποχή μας τα δεδομένα έχουν αλλάξει μα τα ζητούμενα παραμένουν πεισματικά τα ίδια. Εξάλλου δε γίνονται εκπτώσεις στα όνειρα. Εν τέλει κάπου θα βρεθεί ο συνδυασμός, ίσως όταν λάβουμε εκείνη τη μεγάλη απόφαση η οποία θα ανατραπεί από μία καλύτερη, πιο ταιριαστή. Όσα έμοιαζαν να μας συγκινούν θα τα αγγίξουμε και θα κινηθούμε προς άλλα με λαχτάρα και ταπεινοφροσύνη δίχως να ξεχνάμε την αρχή της πορείας μας. Κάπως έτσι πρέπει να είναι τα μονοπάτια που οδηγούν στα όνειρά μας, πιο μπερδεμένα από ποτέ.

«Εγώ μιλάω για δύναμη,
της ελπίδας ισοδύναμη»

9 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    ωραια η αναρτηση σου, μια συμβουλη -προτροπη μονο να κανω: τα μαυρα γράμματα σε μπλε φοντο με στραβωσαν, μηπως να αλλαζες τα χρωμματα;; δεν εχω αλλο τρόπο να στο πω πλην μυνηματος εδω, ετσι λοιπον διαβασε το και σβηστο μετα...
    συγνωμη για την πραξη μου αυτη,
    παντα φιλικα απο ενα...skouliki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχ μη ζητάς συγγνώμη! Αλλά βρε τα έχω έτσι πολύ καιρό. Χμ... θα δω τι μπορώ να κάνω. Με βολεύουν πάντως η αλήθεια είναι.. ίσως να "ανοίξω" το φόντο κ να αφήσω τα γράμματα, γιατί τα άσπρα γράμματα σε σκούρο φόντο κουράζουν περισσότερο, λένε οι έρευνες ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι το μονοπάτι - κουβαράκι σου να ξετυλίγεται αρμονικά, και να σε οδηγεί πάντα στα καλύτερα. Ακόμη κι εκεί που δεν είχες φανταστεί. Γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί και να σε εξιτάρει πιο πολύ κι απ' την πολυπόθητη Ιθάκη σου. Μάκια πολλά, κορ'τσούδι μου. :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοριτσάκι,
      το καλό είναι πως η Ιθάκη μου δεν έχει σχηματιστεί ακόμη στο μυαλό μου οπότε είμαι κάπως απελευθερωμένη από τα δίχτυα της!
      Να ΄σαι καλά <3

      Διαγραφή
  4. Ειρήνη καλημέρα,

    και τα μπερδεμένα όνειρα, χρειάζονται καθαρά μονοπάτια για να μπορέσει να τα αξιολογήσει κανείς με απερίσπαστο το νου.
    Υπάρχουν φορές, που αντιλαμβάνομαι να γίνονται πράματα ερήμην της βουλήσεώς μου. Απλά διαπιστώνω εκ των υστέρων, πως έπρεπε να συμβούν.
    Περισσότερα θα σου πω, αφού διαβάσεις τους "Γάμους του Ουρανού και της Κόλασης"
    Σε παρακαλώ, να μου στείλεις την διεύθυνση που θα ήθελες να παραλάβεις το βιβλίο.
    emichos21@gmail. com η διεύθυνσή μου.
    Σου εύχομαι μια καλή μέρα και διάθεση για ζωή με χαμόγελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι και γω της άποψης ότι όλα έχουν τον λόγο τους, ακόμη κι αν δεν τον εντοπίζουμε εκείνη τη στιγμή. Πολύ κοινότοπη φράση όλοι τη λένε μα λίγη τη σκέφτονται στις δυσκολίες!!

      βιάζομαι να σου στείλω αμέσως!!

      Διαγραφή
  5. Να σου θυμίσω το γνωστό του Καζαντζάκη, από την αναφορά στον Γκρέκο: "Οι πιο μεγάλοι μου ευεργέτες στάθηκαν τα ταξίδια και τα ονείρατα". Ε...

    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε... ναι! Πόσο πολύ συμφωνώ δε λέγεται.

      Να 'σαι καλά Δάσκαλε!!

      Διαγραφή
  6. Ο Καζαντζάκης τα έχει πει καλύτερα από όλους. Καλή δύναμη σε όλα όσα θέτεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλείται να σχολιάζετε με ευγένεια, παρρησία και ελληνικούς χαρακτήρες :) Ευχαριστώ!